Pikrea / Blog / 

Instagram

Ezért nem jelennek meg a képeid a hashtagek alatt

 

 

Átgondoltad már valaha, mennyi energiát teszel bele az Instádba? Mennyit kutakodsz inspiráció után, mennyi időbe telt, amíg egy stratégiát felépítettél, mennyi idő, mire összeállítod azt a kompozíciót napról napra, ami tökéletesen átadja az üzenetedet? Mennyit gyakorolsz, hogy a tőled telhető legügyesebben fotózd le, szerkeszd meg és a leghatékonyabban szállítsd a tartalmad minél több embernek? Vagy éppen mennyi időt raktál bele, hogy kisilabizáld, hogyan is működik ez a platform? Mennyiszer kértél meg másokat, hogy fotózzanak le? Mennyit bosszankodtál addig, amíg megtaláltad a stílusod, vagy amíg felépítetted azt az Insta gridet, amire büszke vagy?

 

Én személy szerint jobb, ha ki sem számolom, meg sem saccolom, az évek alatt hány órát tettem bele a platformba. Persze, minden percét megérte, így ismertem ki minden részletét mára olyannyira, hogy hitelesen taníthatom. (Na meg kellett ehhez majd’ egy évtizednyi marketing-kommunikációs tapasztalat is.) Így tapasztaltam ki az algoritmus működését, és értem el azt is, hogy ne tartsa vissza a posztjaim elérését. Arról nem is beszélve, hogy végig az egész nagyon jó móka volt! 😉

 

A közösségi felületeinkre azért posztolunk, mert láttatni akarunk, látszódni akarunk. Már csak ezért is, és a belefektetett munka miatt is van valami, amitől mindannyian félünk az Instagramon: ha mégsem érünk el senkit a posztjainkkal. Ha nem tudunk megküzdeni a láthatóságért az algoritmussal, vagy éppen ha visszavágjuk a saját elérésünket, csak mert nem a megfelelő időpontban posztoltunk. Minden Instagrammer probléma közül talán a legbosszantóbb, amikor képes vagy végre megalkotni a szerinted tökéletes tartalmadat, ám az különféle okoknál fogva nem ér el a célközönségéhez. (A második meg persze az, amikor egyfolytában ki-bekövetnek accountok, hogy végre kövesd már vissza őket. :D)

 

Ezt a cikket ma azért írom, mert a Pikrea közösségében az elmúlt hetekben számos Instagrammernél ütötte fel a fejét a shadowban probléma: sorra jelentettétek és kértétek a tanácsom, miért nem jelennek meg a képeitek, posztjaitok a használt hashtagek alatt. Amire senki sem számított: egytől egyig mindegyik esetben az Instagrammer önhibájából történt a dolog. De hogy miért is instáztak rosszul, vagy mit vétettek, arról fogalmuk sem volt. Azóta már mindannyian boldogan instáznak tovább, és nektek is abban szeretnék ma segíteni, hogy elkerüljétek, vagy éppen képesek legyetek feloldani a büntetést.

 

Mi az az Instagram shadowban?

 

Shadowbannek hívjuk azt a jelenséget, amikor egy közösségi platform megbüntet téged és eltilt bizonyos funkcióitól – ám nem a szokásos és látványos módon (amikor erről rendesen értesítést kapsz), hanem olyan formában, amit te akár észre sem veszel. Ezért nem sima “ban”, hanem “shadowban” a neve: az Instagram esetében például használhatod tovább a platformot, ám a legtipikusabb büntetés, hogy a posztolt fotóid nem fognak megjelenni a hashtagek alatt, sem Explore page-en. Azaz, az Instagram lekorlátozza a tartalmaid azokra, akik már eleve követnek téged. A tartalmaid terjedésének azonban lőttek. Fontos: ha van megjelenésed hashtagből, hiába kevés, akkor nem érint a shadowban téged. (Hogy ez esetben mi a probléma, azt vagy a Márkaépítés és vásárlásösztönzés workshopomon, vagy egyéni tanácsadás keretében érdemes megvizsgálnunk). Shadowban tehát az, ha nem jelennek meg a tartalmaid a követőid képfolyamán kívül máshol.

 

Hogyan tudod csekkolni? Ne csak a saját profilodból nézd át a használt hashtagek képfolyamát, hanem kijelentkezve az instagram.com oldalból desktopon, vagy mobilon más accountjából (lehetőleg aki nem követ téged) érdemes ellenőrizni, ott vannak-e a képeid a használt címkék alatt.

 

 

Instagram shadowban feloldása
Instagram shadowban: miért, kinek, hogyan?

 

Kiket, mikor és miért büntet az Instagram shadowbannel?

 

Mint minden közösségi médium, az Instagram is azokat a felhasználókat szereti, akik rendeltetésszerűen használják a platformot. Instagram esetében szép vizuális tartalmakat posztolnak, képesek jelentőségteljes interakciót, diskurzust kezdeményezni a követőikkel, és nem mennek szembe a platform írott és íratlan szabályaival.

 

Ámde sokan a tudtuk nélkül is vétenek az Instagram sokszor csak íratlan szabályai ellen, és egyszer csak azzal szembesülnek: nem értik miért, de többé nem jelennek meg a képeik a hashtagek alatt, visszaesik az engagement rate. Nincs elérés, nincs lájk, és értesítés sincs arról, mi a gond.

 

instagram marketing workshop budapest
Gyere el egy workshopomra, vagy válaszd a személyre szabott egyéni tanácsadást!

 

 

Hogy ez miért történik meg, annak számos oka lehet. A mai bejegyzésben sorra vesszük a 3 leggyakoribbat, amit az érintetteknél tapasztaltam:

 

 

  • Megszeged a számbeli limiteket, korlátozásokat: több accountot követsz be, követsz ki, mint amennyit az Instagram lehetővé tesz, vagy éppen több képet lájkolsz, több kép alatt kommentelsz, mint adott idő alatt szabad.

 

Akár bottal, automatizmussal, akár manuálisan végzed a fenti tevékenységeket, nagyon résen kell lenned, meddig is tiszták ezek. Döbbenten tapasztalom, hogy egyes “Instagram marketing guruk” egyetlen eszköztárát ez a minimum nem etikus, de sokszor akár szabálysértő tevékenység adja: kövess be minél több embert, hátha visszakövetnek, majd kövesd őket ki. Ha egyetlen tanácsom lehet számodra: te ne csináld, te legyél különb, te tűnj ki a tartalmaddal. Hogy miért nem javaslom a follow-to-unfollow gyakorlatát, miért nem tartom sem etikusnak, sem eredményesnek, arról majd mesélek egyszer külön és részletesen. Ma legyen elég annyi: ha mégis ezt a gyakorlatot használnád, figyelj fokozottan a szabályokra.

 

 

  • Tiltott/törött hashtaget használsz

 

A hashtagek hatása már nem feltétlenül olyan jelentős, mint régen, vagy legalábbis semmiképpen nem abban a formában, ahogyan sokan default gondolják. Na de hogy még károsak is, azt végképp kevesen sejtik. Pedig lehet, hogy mindössze annyi a “bűnöd”, hogy rendszeresen használod ugyanazokat a sokmilliós tiltott/törött hashtageket. Bár első pillantásra semmi gond nincs velük, de éppen ezekbe szoktak a leggyakrabban bekerülni olyan vizuális anyagok, amelyek sértik az Instagram irányelveit (pl. 18+ tartalmak). Éppen ezért, az Instagram letiltja az adott hashtaget. Szinte egytől egyig azokról a teljesen általános hashtagekről van szó, amelyek alatt több millió, akár több tíz millió poszt is van. Érdemes ezek mellőzni, hatásuk úgyis minimális. Mit tegyél akkor? A legelső posztomban adtam némi insightot, hogyan érdemes hashtagelni 😉

 

Így néz ki egy törött/tiltott hashtag. Nézz fel pl. a #dm, #beautyblogger vagy #fitnessgirls hashtagekre, ezek is mind-mind tiltva lesznek, pedig elsőre ártalmatlannak tűnnek. (2019-06-17-i státusz)

 

 

Törött/tiltott hashtagek az Instagramon

 

 

 

Ezt a screenshotot éppen ma készítettem az adott hashtagről. Ahogyan láthatod, mindössze néhány top poszt kapott helyet felül, a többi fotó azonban nem elérhető, nincs sehol a képfolyam. Vagy az Instagram userek jelentik a közösségi irányelveket sértő képeket, vagy az Instagram képfelismerő szoftvere észleli őket. Bárhogy is történik, egy a lényeg számodra: ha megjelennek a tiltott tartalmak a hashtag alatt, előbb-utóbb, akár ideiglenesen, akár véglegesen, az adott hashtag is letiltásra kerül. És ha te gyanútlanul mégis használod, akkor nem csak onnan, hanem a többi használt hashtag alól is el fog tűnni a posztod.

 

  • Engedélyt adtál az accountodhoz olyan appoknak, amelyek nem is Instagram partnerek

 

A harmadik, szintén gyakori eset, amikor olyan alkalmazásokkal kötöd össze az Instagram fiókodat, amelyek valójában nem hivatalos Instagram partnerek. A hivatalos partnerek listájáról itt tudsz tájékozódni. Hozzáférést visszavenni desktopon bejelentkezve tudsz, erről már beszéltem ebben a bejegyzésben, ami arról szól, hogyan tudhatod biztonságban az Instagram fiókodat.

 

És akkor mi van, ha ebből a 3 hibából egyiket sem követted el, mégsem jelennek meg a posztjaid a hashtagek alatt?

 

Szinte mindig ezen három hibán múlik, hogy elér a shadowban jelensége. Fontos még egyszer hangsúlyoznom, hogy ha kevesen is, de a statisztika szerint érkeznek azért pl. 5-en hashtagekből, akkor nem áll fent a shadowban jelensége nálad, hanem más probléma van. Mindenestre, találkoztam már olyan esettel is, hogy egy teljesen friss accountot is ezzel büntetett az Instagram, pedig gyakorlatilag még semmit nem csinált – előfordul ilyen “karantén” is. Ahogyan az is lehet a háttérben, hogy netalántán folyamatosan jelentik (jelentés / report) a fiókodat, és emiatt függeszti fel az Instagram, hogy elérhető legyél a hashtagek alatt.

 

Az Instagram shadowban feloldása

 

Oké, azt már tisztáztuk, miként is tudod elkerülni az Instagram shadowbant az esetek zömében. Na de mitévő legyél, ha már belekerültél?

 

Először is, gondold át mindhárom eddig említett pontot, és győződj meg arról, valóban szabályszerűen használod az Instagramot.

Ha a válaszod igen, de a probléma nem múlt el, lépj ki legalább 24 órára az appból (effektíve logolj ki). Ezzel és a visszatéréseddel az Instagram valószínűleg felismeri, hogy ember vagy és nem bot, és folytasd szokásosan az instázást.

Amennyiben a fent leírtakra figyelmet fordítasz, jó eséllyel nem fogsz újra belefutni abba a problémába, hogy nem jelennek meg a posztjaid az Instagram hashtagek alatt. Ha még így sem menne, lépj ki 2 hétre – volt több olyan ügyfelem, akinél csak egy ilyen hosszabb kényszerpihenő oldotta meg a problémát. Volt olyan is, hogy muszáj volt folytatnunk a posztolást, nyilván leromlott elérés mellett, de szokásosan instáztunk “rendesen” tovább, és két hét múlva megoldódott magától a probléma. Ez a két hét úgy tűnik, szintén gyakori shadowban limit az egy-kétnapos után…

Végül pedig, a beállítások között egyébként jelentheted is az Instagramnak a problémát!

Amint látod, ha gyanútlan, rendes instázó vagy, nem mókolsz robotokkal, és mégis shadowbanbe kerülsz, nincs ultimate megoldás a várakozáson kívül, ami tudom, mennyire bosszantó, ha nem tettél semmi szabályzatba ütközőt. Ne feledd, hogy egy teljesen ingyenesen elérhető appot használunk sokszor nulla forint befektetéssel arra, hogy pénzt termeljünk általa. Ez együtt jár azzal is, hogy gyakran nincs gyors és azonnali rendelkezésre állás és hibaelhárítás az app részéről.

A mai posztomban szinte minden tapasztalatom összegyűjtöttem ezzel a jelenséggel kapcsolatban, ami gyakoribb, mint gondolnád. Remélem, segítettem vele és további jó instázást kívánok 😉

 

Beszélgessünk erről a témáról is és mindenről, ami Instagram a Pikrea Facebook és Instagram oldalán! Várlak! 🙂

 

↓ Ha hasznosnak találtad, ezt a bejegyzést, örülök, ha megosztod! ↓

 

további cikkek

új GVH influencer útmutató

Frissült a GVH influencer útmutatója [fontos!]

Az influencer marketing sokaknak jó monetizációs, márkaismertség-növelő és vásárlásösztönző eszköz, emiatt megbízói és tartalomkészítői oldalról is figyelni kell a jogkövető magatartásra.

700+ PERCNYI INGYENES
TUDÁSANYAG
A YOUTUBE-ON!

NE MARADJ LE SEMMIRŐL!

Iratkozz fel a hírlevelemre, és rögtön küldök neked egy ellenőrző listát 24 azonnal bevethető tippel, hogy követésre optimalizáld a profilod.

Ráadásul, feliratkozóként elsőként értesülhetsz az újdonságokról!

TALÁLKOZZUNK AZ INSTAGRAMON