Pikrea / Blog / 

Vélemény

Némítás az Instagramon – hiánypótló vagy visszatetsző újítás?

 

Ebben a bejegyzésben személyes szemszögből írok az Instagram némítás funkciójáról. Neked is akkor lesz szerintem érdekes, ha elsősorban mint magánszemély használod 😉

 

Számtalan kategóriába sorolhatjuk, kinek mit jelent az Instagram. Egy hely, ahol el akarod érni a célcsoportod és adni a terméked. Egy hely, ahol inspirálódhatsz. Egy hely, ami kikapcsol, szórakoztat. Egy hely, ahol megéled a kreativitásod. Egy hely, ahol megismerkedhetsz hasonló érdeklődésű emberekkel. Egy hely, ahol csajozhatsz/pasizhatsz. Egy hely, ahol tanulhatsz. Egy hely, ahol a kapcsolatot tarthatod a barátaiddal.

 

Bármilyen indíttatásból is használod elsősorban, ha ezt a posztot most olvasod, minden bizonnyal naponta többször scrollozod a feeded. Mára már beszippantott az app, gyűjtöd a követőket, neadjisten azt is ellenőrzöd, ki szokott kikövetni. Ahogyan az is lehet, van legalább pár account, akiket szíved szerint már rég kikövettél volna, de az illendőség nem engedi. A napokban azonban hivatalosan is bejelentette az Instagram, hogy az elkövetkezendő hetekben elérhetővé teszi a némítás funkciót.  Mit jelent ez? Némítás után többé nem látjuk a képfolyamunkban azoknak az embereknek a tartalmait, akik már nem érdekelnek minket – de mindezt anélkül megtehetjük, hogy effektíve ki kellene követni őket, ami mégis csak illetlenség bizonyos olvasatban. Bizonyos ismerősökkel.

 

Mennyivel jobb a némítás? Szerintem nem sokkal, ráadásul attól tartok, ez egy olyan kontraproduktív feature, ami után az Instagram nem lesz ugyanaz a hely, mint eddig. De miért beszélek ilyen drámaian?

 

Új, némítás funkció az Instagramon
Új, némítás funkció az Instagramon

 

Én egy Instagramos őskövületnek tartom magamat. Ott voltam, amikor 2010-ben, ’11-ben az emberek kiakadtak, mert begyűrűzött egy új trend: elkezdték egyesek lekapni és filterekkel felturbózni az életük tényleg apró-cseprő pillanatait, és elárasztották az instagramokkal a közösségi médiát. Ott voltam, amikor 2012-ben az iPhone-osok kiborultak, mert az Andoidosoknak is elérhetővé vált az Instagram, és onnantól “felhígult a kontent.” Volt hiszti rendesen, komolyan. 😉 Ott voltam, amikor csomó hiánypótló apróságot csempésztek bele a korábban eléggé fapados appba, és mindenki nagyon örült. Ott voltam akkor is, amikor megérkeztek a visszatetsző frissítések, amikor petíciót indítottak az emberek a kronologikus feed algoritmus visszaállításáért, és lefogadom, hogy még mindig sokan vannak, akik ezen a lépésen még nem tették túl magukat.

 

Sokan vagyunk azok is, akiknek ez már nem ugyanaz az app, nem ugyanaz a közösség, nem ugyanaz az indíttatás, nem ugyanaz az élmény. Jönnek a hírek, hogy videochat indul DM-ben, hogy online lehet majd Instagramon mozijegyet foglalni, meg fodrászhoz időpontot. És közben az átlaguser meggebed, hogy olyan tartalmat gyártson, ami “átmegy” ebben a hatalmas zajban. Mégis függők vagyunk, nehezen mondanánk le a mindennapi scrollozásról, arról, hogy belelássunk az inspiráló emberek látásmódjába, életébe, és kényszeresen megosztjuk a még mindig apró-cseprő pillanatokat, hátha valaki majd éppen mihozzánk kapcsolódik.

 

Mert az nagyon jó érzés, ha belépünk az appba, és felbukkan a kis emberke ikon: valaki érdekesnek és követésre érdemesnek talált minket. Éppen ezért veszik ennyire sokan zokon a ki-bekövető automatizmusokat (itt írtam róluk és mondtátok el a véleményeteket Ti is), és én is ezért fogalmaztam fentebb úgy: a némítással ez már nem feltétlenül lesz ugyanaz a hely, mint eddig volt.

 

A Facebookon és Twitteren régóta elérhető az a funkció, amely lehetővé teszi, hogy anélkül lenémítsunk ismerősöket, hogy a baráti kapcsolatunk mindezt megsínylené, ugyanis nem követjük ki őket, azaz nem veszik észre, hogy változás történt. Az Instagram felületén a kikövetés szó teljesen mást jelent, az unfollow it az az aktivitás, amikor végleges leiratkozunk valaki profiljáról. Fontos tehát, hogy az Instagramon ez az új némítás funkció az, mint a Facebookon az unfollow, de nem hívhatjuk ugyanannak, mert az félrevezető lenne 😉

 

Mire jó a némítás az Instagramon?

 

Arra, hogy ideiglenesen vagy örökre megszabaduljunk a kiválasztott fiókok tartalmaitól, ezek a némítás után nem jelennek meg a képfolyamunkban (természetesen továbbra is rákereshetők, megtekinthetők.) Mindezt ezentúl anélkül megtehetjük, hogy az illető erről értesítést kap. Ezzel szemben a konkrét kikövetés külső alkalmazásokban ellenőrizhető.

 

Mikor célszerű alkalmazni?

 

Bármikor, amikor nem akarsz valakit megsérteni a kikövetéseddel, de nem érdekel többé a tartalma.

 

Forrás: instagram.com

 

 

Miért visszatetsző mégis ez a lehetőség?

 

Én személy szerint abban hiszek, az Instagram egy kiváló platform az önkifejezésre, a kapcsolódásra hasonló emberekkel és az inspirációra. Ha valakinek személyes accountja van, megvan egyúttal a lehetősége, hogy olyanná formálja a feedet, ami őt valóban kikapcsolja, szórakoztatja. Tudom, hogy az emberi kapcsolatok az egyik legsokrétűbb és legérzékenyebb téma a világon, de vallom: sértődés nélkül hagyni kell, hogy ha nem akarnak, ne kövessenek minket az ismerősök. Tényleg úgy gondolom, elég érettnek kell ahhoz lenni, hogy ezt megértsük. Ahogyan a könyörvisszakövetéseket is bátran el lehet engedni, ha nap mint nap rácsodálkozunk: őt vajon minek is követjük? Ez csak az online közösségi média. Természetes, hogy vannak ismerősök, akiknek pl. a tökéletes élete rossz érzést kelt bennünk, vagy éppen untat annak az embernek a mindennapi instás agymenése, akivel két éve egy buliban találkoztál, és akkor már bekövettétek egymást.

 

És hogy a kérdésre is válaszoljak: számomra visszatetsző a feature. És nem azért, mert Te vagy én végre lenémíthatunk három olyan személyes ismerőst, aki az évek során véletlenül ott maradt a követettjeink között. Hanem azért, mert megint csorbul valamennyit a bekövetés jelentősége. Azok pedig, akik idegesítően etikátlanul használják az appot, kaptak egy eszközt a kezükbe, amivel számunkra még idegesítőbb lesz az Instagram, esetükben pedig pont az idegesítően sok kontenttől védi meg a feedet.

 

Engem azért zavar, hogy Instagramon is elérhető lett a némítás, mert a ki-bekövetést mint követőszerző módszert alkalmazó (rém idegesítő) accountok kezébe adott egy eszközt, ami egyszerűen a bekövetés jelentőségét még tovább rombolja. 

 

Mire gondolok? Ma ha bekövet valaki, általában kétféleképpen reagálsz:

  • megörülsz neki
  • vagy úgy vagy vele, hogy úgyis csak azért követett be, hátha visszaköveted, úgyhogy pár nap, és tuti menni fog.

 

Maga a bekövetés tehát már évek óta egy keserédes dolog az átlag userek számára (akik sokan maguk is tartalomgyártók és vágynak a figyelemre). Azaz, nem feltétlenül komolyan vehető aktivitás, hogy valaki bekövetett. Innentől kezdve pedig ez hatványozottan igaz lesz, hiszen a followforfollow emberkék userek ezreit követhetik be a visszakövetés reményében, és már nem is kell tonnaszámra nézniük a nem kívánt kontentet, hiszen az Instagramnak hála itt a némítás. Mostantól, úgy hiszem, ha bekövet valaki, pláne nem tudhatod, hogy tényleg amiatt követett be, mert tetszik neki a galériád, vagy csak abban reménykedik, hogy visszaköveted, és amúgy automatikusan némított is.

 

First world problem, tudom. De én az emberi kapcsolatokban hiszek. Abban az instázásban, ami feltölt, kikapcsol vagy éppen önkifejezéshez nyújt olyan platformot, ahol figyelnek rád. És ebbe a képbe most számomra belerondított az Instagram.

 

Mi a javaslatom számodra? Szerintem továbbra is kövesd azokat, akik inspirálnak, szórakoztatnak. Sőt, ne felejtsd el időről időre kifejezni feléjük: tetszik neked a tartalmuk. Lájkolj, kommentelj, beszélgess, aktivitzáld magad! Aki pedig idegesít, rossz érzést kelt benned, vagy untat: azt kövesd ki, hiszen a Te feededről van szó. Ha kikövet téged egy igazi ismerősöd, megnyugtatlak: nem utál, csak nem tud kapcsolódni a tartalmaddal. Hidd el, ez nem hiba a Te részedről, és az övéről sem bunkóság. Ha mégis necces neked egy személyes ismerőst kikövetni, akkor némítsd le bátran. Viszont ne tedd rosszabb hellyé az Instagramot, mint eddig volt azzal, hogy a tömeges ki-bekövető, követőszerző módszeredhez használod segítségként az új funkciót.

 

Jó alkotást 😉 Ha van kedved beszélgetni a témáról, várlak a Pikrea Instagram oldalán, Facebook oldalán és zárt Facebook csoportjában!
Ha egyéni kommunikációs/Instagram marketing tanácsadásra van szükséged, lépj velem kapcsolatba!

 

 

további cikkek

új GVH influencer útmutató

Frissült a GVH influencer útmutatója [fontos!]

Az influencer marketing sokaknak jó monetizációs, márkaismertség-növelő és vásárlásösztönző eszköz, emiatt megbízói és tartalomkészítői oldalról is figyelni kell a jogkövető magatartásra.

700+ PERCNYI INGYENES
TUDÁSANYAG
A YOUTUBE-ON!

NE MARADJ LE SEMMIRŐL!

Iratkozz fel a hírlevelemre, és rögtön küldök neked egy ellenőrző listát 24 azonnal bevethető tippel, hogy követésre optimalizáld a profilod.

Ráadásul, feliratkozóként elsőként értesülhetsz az újdonságokról!

TALÁLKOZZUNK AZ INSTAGRAMON