Pikrea / Blog / 

Howto tippek

Idegesítő Ray-Ban reklámok az Instádon? Így állítsd le őket

 

Ha sokat instáztok, minden bizonnyal futottatok már bele abba az idegesítő jelenségbe, amikor automatikusan kamu Ray-Ban promóciók posztolódnak az ismerőseitek Instagram oldalára, sokszor anélkül, hogy ők ezt egyáltalán észrevennék. Ami még ennél is idegesítőbb: ha a Ray-Ban vírus automatikusan egy csomó embert, beleértve téged is megjelöl a posztban. Ami pedig tényleg a legrosszabb: ha mindez veled, a te fiókoddal történik meg, és fogalmad sincs, mi az oka, na és hogyan tudhatnád biztonságban a fiókod. Mielőtt sorra vesszük, miért történik ez, és mit tehetünk ellene, fontos tisztázni: ha egyúttal az érintett profilban lévő URL is lecserélődött egy fertőzött linkre, semmiképp se kattintsátok le! Soha ne nyiss meg  gyanús linkeket, mindegy, milyen kecsegtető ajánlattal próbálnak berántani: sokszor olyan, fertőzött URL-ről van szó, ahol megszerezhetik többek között az Instagramos belépési adataidat.

 

rayban scam instagram
Többek között így is kinézhet a scam poszt

 

Miért pont velem történik ez?

 

Az alcímben lévő kérdést szokták feltenni a hozzám fordulók, akik értetlenül állnak azelőtt, miért épp az ő kicsi, rendes accountjukat bosszantják a spam / scam posztok. A Ray-Ban vírus a Facebookról még több felhasználó számára lehet ismerős, és mivel a Facebook és Instagram tulajdonosa ugyanaz a cég, a Facebook és Instagram fiókunk pedig össze van kötve, sokszor megesik, hogy a Facebookról hozzuk át ezeket a posztokat. Azaz, a Facebookon játszottunk fertőzött játékkal, a Facebookról kattintottunk fertőzött linkre teljesen gyanútlanul. Az is lehet, hogy egyszerűen nem tartod frissen az appot, ami megint biztonsági kockázatot jelent, vagy éppen gyanús ingyenes wifi hálózatot használsz pl. külföldi utazásod során. Sajnos a pontos mechanizmus nem ismert, de tehetsz ellene, hogy veled ne történjen meg. Mutatom, hogyan 😉

 

Így védekezz a Ray-Ban vírus és egyéb spam posztok ellen!

 

Az elmúlt hónapok során sok-sok magyar Instagrammernek segítettem helyreállítani az accountját, és a tapasztalatokból összeállt egy lista a legfontosabb teendőkről. Ha valóban kipipálod az alábbi lista minden egyes elemét, akkor jó eséllyel megszabadulsz a vírustól:

 

Az elővigyázatosság lépései:

 

 

 • Ne használj nem hivatalos külső appot az Instagramodhoz: habár természetesen rengeteg megbízható külső alkalmazás van, ami mégsem hivatalos Instagram partner, a nagyon csilivili, gagyi benyomást keltő appok használatát mindenképp ellenzem, ha biztonságban szeretnéd tudni az accountod. Ugyanígy, azokat az appokat sem javaslom, amelyek  használata esetén ki kell kapcsold a kétfaktoros hitelesítést. A hivatalos appok listáját tartalmazó URL-t nem tudom épp belinkelni, mert a sors fura fintora, hogy a blogposzt írásának pillanatában egy támadás miatt nem érhető el a weboldal, ami egyébként az instagrampartners.com lenne.
 • Fontold meg, hová kattintasz, mikkel játszol, és milyen appoknak adsz hozzáférést a Facebookon!
 • Ne lépj be idegen, potenciálisan fertőzött gépről az Instagramodba!
 • Ne használj nem biztonságos publikus wifi hálózatot!
 • Tartsd mindig frissen az appot!

 

Ha már megtörtént a baj:

 

 • Érdemes mielőbb jelszót cserélned az Instagramon, Facebookon és a Gmailedben is (amellyel az Instagramra regisztráltál). A jelszó legyen erős, bonyolult, legalább 6-8 karakteres, kisbetűt, nagybetűt, számokat és speciális karaktereket is felvonultató nem értelmes szó.
 • Fontos, hogy külöböző jelszavakat használj az Instádon, Facebookodon és Gmailedben is.
 • Ha ez megtörtént, a kétfaktoros hitelesítést is állítsd be mindenhol.
 • Nézd alaposan végig, milyen appoknak adtál hozzáférést a Facebookodon, és ami gáz, azt töröld. (Faceboook desktopon – account settings – apps – töröld ki az X-szel a kívánt appokat)
 • Járj el így az Instagrammal is, ezen a linken tudod ezt megtenni.
 • Legyél óvatos a jövőben 😉

 

Téged is érintett már a probléma? Beszélgessünk erről is és mindenről, ami Instagram a Pikrea Instagram oldalán, Facebook oldalán és zárt Facebook csoportjában!

 

további cikkek

új GVH influencer útmutató

Frissült a GVH influencer útmutatója [fontos!]

Az influencer marketing sokaknak jó monetizációs, márkaismertség-növelő és vásárlásösztönző eszköz, emiatt megbízói és tartalomkészítői oldalról is figyelni kell a jogkövető magatartásra.

700+ PERCNYI INGYENES
TUDÁSANYAG
A YOUTUBE-ON!

NE MARADJ LE SEMMIRŐL!

Iratkozz fel a hírlevelemre, és rögtön küldök neked egy ellenőrző listát 24 azonnal bevethető tippel, hogy követésre optimalizáld a profilod.

Ráadásul, feliratkozóként elsőként értesülhetsz az újdonságokról!

TALÁLKOZZUNK AZ INSTAGRAMON