Pikrea / Blog / 

Howto tippek

Segítség, feltörték az Instagram oldalam! Ezt teheted, ha megtörtént a baj

 

Mindannyiunk rémálma a címben szereplő mondat, ami sajnos idén augusztusban a megszokottnál is több Instagram felhasználó száját hagyta el. A napokban az Instagram is bejelentette, hogy tudomására jutott a tömeges hackelési jelenség. Miközben vizsgálják az ügyet, már közzé is tettek egy rövid iránymutatást arról, hogyan kerülhetjük el, hogy feltörés áldozata legyünk, illetve mi a teendő akkor, ha feltörték az Instagram fiókunkat.

 

Tudd biztonságban az Instagramod – az alapok

 

Ahogy ebben a velem készült cikkben, illetve a Ray-Ban vírusról szóló bejegyzésben is írtam, van egy alap checklist, amit érdemes kipipálnod magadnak:

 

 • ne használj regisztrációkor freemail vagy citromail címet, ha mégis ilyennel regisztráltál, a profil módosítása fülön között válts át pl. a Gmail-es emailcímedre
 • be van kapcsolva a kétlépcsős azonosítás a fiókodban? (bővebben róla a fenti cikkekben)
 • legalább hat karakteres  jelszavad?
 • ugye nem értelmes szó?
 • vannak benne egyaránt kis- és nagybetűk, számok és speciális karakterek is, pl. #!& ?
 • néhány havonta lecseréled?
 • más-más erős jelszót használsz az Instagram, Facebook és Gmail fiókjaidban? Ugye tudod, hogy ha bárki hozzáfér az email fiókodhoz, akkor onnan már csak egy lépés, hogy az Instagramod is elérje?
 • nem használsz színes-szagos appokat, kétes hátterű automatizmusokat, amelyekkel kiegészíted az Instagramos tevékenységeidet? (pl. amik kikövetnek, bekövetnek helyetted, vagy éppen amelyekkel ellenőrizni tudod, téged kik követtek ki)
 • nem kattintasz le az Instagram accountodhoz kapcsolódó kéretlen emailekben gyanús linkeket?

 

Ha pedig már megtörtént a baj

 

Ha azt észleled, hogy valószínűleg feltörték az Instagram oldalad, és ugyan még be tudsz jelentkezni a fiókodba, de pl. már több képet is töröltek onnan, azonnal változtasd meg a jelszavad a fenti útmutató szerint. Ha még nagyobb a baj és már nem is tudsz bejelentkezni, akkor az alábbiak szerint járj el:

 

 • kövesd a lépéseket ezen az oldalon desktopon, vagy a mobilodon belépéskor a “Need help signing in” / “Segítség bejelentkezéshez” részben
 • új és teljesen biztonságban tudott email-címmel tudod helyreállítani a fiókodat
 • érdemes azonnal minden egyes kétes hátterű alkalmazástól visszavonni a jogosultságot, amit desktopon tehetsz meg ezen az oldalon
 • ezután pedig a fenti checklisten újra érdemes végigmenned

 

Fontos tudnod, hogy az Instagramnál külön csapat dolgozik a biztonsági ügyeken, így mindenképp érdemes mindent elkövetned a fentiek szerint, hogy visszakapd a fiókodat. Ha a fenti útmutató szerint felveszed a kapcsolatot az Instagrammal, hamarosan kezelni fogják az ügyedet.

 

Instagram tippekért és egy jó közösségért találkozzunk a blogon túl is:

további cikkek

új GVH influencer útmutató

Frissült a GVH influencer útmutatója [fontos!]

Az influencer marketing sokaknak jó monetizációs, márkaismertség-növelő és vásárlásösztönző eszköz, emiatt megbízói és tartalomkészítői oldalról is figyelni kell a jogkövető magatartásra.

700+ PERCNYI INGYENES
TUDÁSANYAG
A YOUTUBE-ON!

NE MARADJ LE SEMMIRŐL!

Iratkozz fel a hírlevelemre, és rögtön küldök neked egy ellenőrző listát 24 azonnal bevethető tippel, hogy követésre optimalizáld a profilod.

Ráadásul, feliratkozóként elsőként értesülhetsz az újdonságokról!

TALÁLKOZZUNK AZ INSTAGRAMON