Pikrea / Blog / 

Howto tippek

Megérkezett a vásárlási funkció Instára – növeld vele az eladásaid!

 

Régóta várt funkció vált elérhetővé tegnap számunkra: végre megérkezett Magyarországra is a vásárlási funkció, termékmegjelölés Instagramon – méghozzá a weboldalra, webshopba irányító árcímkékkel, termékcímkékkel. A funkció egyébként az USA-ban debütált elsőként, még 2016 őszén, majd a UK-be is megérkezett 2018 tavaszán.

 

Vásárlás az Instán – mi is ez a “shoppable tag” avagy termékmegjelölés?

 

Mostantól elláthatjuk a fotóinkat a benne szereplő termékek árcímkéjével, amely nem csak az árat, hanem a termék nevét is mutatja, valamint boltot tudunk belőlük létrehozni. A terméken megjelenő címke egy olyan kattintható “tag”, azaz jelölés, amely először alkalmazáson belül irányít át egy olyan felületre, ahol bővebb termékleírást kapunk, továbbá onnan felkereshetjük a webshopot is. Azaz, mindössze két lépésben képesek vagyunk forgalmat terelni a weboldalunkra közvetlenül arról a képről, amely a megjelölt terméket mutatja be. Amennyiben legalább 9 posztunkban terméket jelöltünk meg, akkor a profilunkon létrejön a “bolt” felület, rögtön az emailcím/megközelítés/telefonszám gombok mellett.

 

Így használja a vásárlás funkciót @pici_and_the_city az Instagramon
Így használja a vásárlás funkciót @pici_and_the_city az Instagramon
Így használja a vásárlás funkciót @pici_and_the_city az Instagramon
Így használja a vásárlás funkciót @pici_and_the_city az Instagramon

Miért hiánypótló a termékmegjelölés Instagramon?

 

—> Gyere el hozzám egyéni tanácsadásra vagy a kiscsoportos Márkaépítés és vásárlásösztönzés workshopomra, ha mélyebben érdekel, milyen lehetőségeid vannak a bázisépítésre és a követők konvertálására az Instagramon! <—

 

Mert magasabb szintre emeli a konverziót, hiszen eddig közvetlenül a terméket bemutató posztból lehetetlen volt a webshopba eljutni. Az érdeklődőknek általában vissza kellett lépniük a márka profiloldalára, ahol egyetlen link állt ezidáig rendelkezésünkre, hogy forgalmat generáljunk a weboldalunkra, webshopunkra.

 

(PRO tipp: Ha kevésnek bizonyul számodra is ez az egyetlen egy link a bióban, használd például a link.tree megoldását, hogy közvetlenül az Instagram profiloldaladról egyből több, fontos linkre is tudj forgalmat irányítani.)

 

Az érkező újításnak hála azonban egyetlen posztból öt termékre tudunk közvetlenül forgalmat irányítani. A vásárlás még sosem volt ilyen egyszerű az Instagramon, a feature tényleg új távlatokat nyit az Instagram segítségével történő vásárlásösztönzésben.

 

(PRO tipp #2: ne feledd, hogy a termékedhez kötődő élményt mindig látványos módon add át vizuálisan, hogy valóban jól konvertáló legyen az Instagram kommunikációd.)

 

Hogyan tudod beállítani a vásárlási funkciót az Instagramon?

 

 1. Győződj meg arról, hogy az app legfrissebb verzióját használod.
 2. Győződj meg arról is, hogy üzleti profillal használod az Instagramot.
 3. A profiloddal összekötött Facebook oldalnak rendelkeznie kell egy termékkatalógussal. A termékkatalógusodban elérhető termékek, árak és termékleírások fognak megjelenni az Instagramon is.
 4. Fizikai termékeket kell árulnod, esetemben például az Instagram marketing tanácsadás mint szolgáltatás nem lesz címkézhető.
 5. Ha a fenti lépéseknek megfelelt a fiókod, fel fog bukkanni a profiloldaladon az alábbi értesítés, amely végigvezet az új funkción:

  Értesítés a termékmegjelölés lehetőségéről Instagramon
  Értesítés a termékmegjelölés lehetőségéről
 6. Ha mégsem jelenne meg, a profiloldaladon a fogaskerék (iOS) vagy három pötty (Android) ikonra kattintva eléred a beállításokat, ahol a “Vállalkozás beállításai” menüpont alatt találod a “Vásárlás” beállításait. Itt lesznek a Facebook termékkatalógusodból átvett termékek:

  Vásárlás az Instagramon
  Vásárlás beállítása az Instagramon
 7. Ha nem találod meg az összes terméked, tudod őket frissíteni a Facebookon.
 8. Ha beállítottad a funkciót, nincs más hátra, mint mostantól bátran tagelni minden egyes terméked a posztjaidon – maximum 5-ig, de természetesen ennyi bőven elég ahhoz, hogy átmenjen az üzeneted. Ha egy poszt eleve több mint 5 terméket akar eladni, nem biztos, hogy hatékony lesz – fókuszálj egy posztban 1-2 termékre inkább! (Ha albumot teszel fel egy poszton belül, azaz több képet is publikálnál, akkor maximum 20 terméket tudsz tagelni.)
 9. Végezd el a termékmegjelölést utólag minden posztodon 😉
 10. Ne feledd: egy poszton belül nem tudsz termékeket és embereket is megjelölni, azaz, ha az adott posztban pl. egy influencer viseli a terméked, nem tudod őt is és a terméket is betagelni rajta. Érdemes ezesetben a termékcímkét használnod, a másik profilt pedig leírásban (caption) megemlítened.

 

Utólag minden egyes árcímkét tudsz törölni, vagy módosítani a poszt szerkesztésével. Nincs más hátra, mint figyelned a konverziót 😉

Ezt nem csak a weboldalad analitikáján keresztül tudod figyelni, hanem az Instagram is mutatja, hányan mentek rá a termékcímkédre, és hányan kattintottak onnan a boltod felkeresésére.

 

Termékmegjelölés elérése poszton belül
Termékmegjelölés elérése poszton belül

 

Napról napra egyre több feature érkezik mostanában az Instára, alig várom, hogy mi lesz a következő!

Ha segítségre van szükséged a márkaépítésben az Instagramon, már elérhető az előjelentkezés a következő workshopokra, de természetesen egyéni tanácsadásra is tudsz kérni időpontot.

Tanulj a Pikreától mindenről, ami Instagram!

 

Beszélgessünk erről a témáról is a Pikrea Instagram oldalán, Facebook oldalán, és az Instagram Marketing Tudatosan zárt Facebook csoportban!

Tartalmaim szerzői jogvédelem alatt állnak, ha fel szeretnéd használni ezt a hírt, kérlek, hogy jelöld meg a forrást.

 

további cikkek

új GVH influencer útmutató

Frissült a GVH influencer útmutatója [fontos!]

Az influencer marketing sokaknak jó monetizációs, márkaismertség-növelő és vásárlásösztönző eszköz, emiatt megbízói és tartalomkészítői oldalról is figyelni kell a jogkövető magatartásra.

700+ PERCNYI INGYENES
TUDÁSANYAG
A YOUTUBE-ON!

NE MARADJ LE SEMMIRŐL!

Iratkozz fel a hírlevelemre, és rögtön küldök neked egy ellenőrző listát 24 azonnal bevethető tippel, hogy követésre optimalizáld a profilod.

Ráadásul, feliratkozóként elsőként értesülhetsz az újdonságokról!

TALÁLKOZZUNK AZ INSTAGRAMON