Pikrea / Blog / 

YouTube

Valentin-napi Instasüti-sütés Török Orsi gasztrobloggerrel

 

 

Rendhagyó bejegyzéssel jelentkezem két Instagram tipp között: a közelgő Valentin-nap alkalmából YouTube csatornámon “instasütit” készítettünk Török Orsi gasztrobloggerrel (blog / IG), és közben sokat beszélgettünk gasztrobloggerségről, fenntarthatóságról, TV szereplésről, szponzorációkról és a jótékonykodásról is. A videó apropóját az adta, hogy a közösségi kommunikációban mindig érdemes a szezonalitásokra, aktualitásokra reflektálni: így az adásban mi egy nagyon mutatós Valentin-napi süteményt, egy szívecskét rejtő mandulás süteményt sütöttünk meg, miközben Orsit faggattam arról, hogyan vadászták le őt az Instagramról a nagysikerű The Great British Bake Off formátum hazai verziójába, az Ide süss!-be, és még sokminden másról, ami nem csak gasztrósoknak érdekes:

 

A Valentin-napi süteményt elkészítjük a videóban, de ha a szöveges recepteket preferálod, akkor ezeket a lépéseket kövesd:

 

Az elkészítéshez szükséges eszközök:

 

  • szív alakú kiszúró (lehetőleg magas falút válassz)
  • kisebb tepsi (25×35 cm méretűt használtam)
  • gyümölcskenyér forma (25×11 méretűt használtam)

Bevásárláshoz összesített hozzávalólista:

 

  • 320 g vaj
  • 320g kristálycukor
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 300g finomliszt
  • 25g őrölt és 95g durvára vágott mandula (vagy 120g őrölt mandula)
  • 7 tojás
  • 2 zacskó sütőpor
  • 2 tk kakaópor
  • piros színű ételfesték
  • opcionálisan mandulaaroma (nem zöld!)
  • opcionálisan csokoládé vagy kész prémium étbevonó a leöntéshez

Ebből a piros tésztához szükséged lesz az alábbiakra:

 

  • 100 g szobahőmérsékletű vaj
  • 100 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 125 g finomliszt
  • 25 g őrölt mandula
  • 2 egész tojás
  • 1 tk sütőpor
  • 2 tk kakaópor
  • egy csipet só
  • opcionálisan 1 tk mandulaaroma (nem zöld!)
  • gél állagú ételfesték

 

A világos tésztához szükséges mennyiség:

 

25×11 cm forma esetén:

  • 220 g szobahőmérsékletű vaj
  • 220g kristálycukor
  • 1 zacskó vaníliáscukor
  • 5 egész tojás
  • 175g finomliszt
  • 3/4 zacskó sütőpor (8g)
  • 95g durvára vágott mandula (vagy őrölt mandula)
  • 1 csipet só
  • opcionálisan 1 tk mandulaaroma (nem zöld!)

 

20×11 cm forma esetén:

  • 220 g szobahőmérsékletű vaj
  • 220g kristálycukor
  • 1 zacskó vaníliáscukor
  • 5 egész tojás
  • 175g finomliszt
  • 3/4 zacskó sütőpor (8g)
  • 95g durvára vágott mandula (vagy őrölt mandula)
  • 1 csipet só
  • opcionálisan 1 tk mandulaaroma (nem zöld!)

 

Elkészítés:

 

  1. Piros tészta
  • Kapcsold be a sütőt 175 fokra, majd mérd ki a hozzávalókat a piros tésztához.
  • A vajat habosítsd ki a cukorral és a vaníliáscukorral, majd add hozzá egyesével a tojásokat.
  • Egy külön tálban keverd össze a szárazanyagokat (lisztet, sütőport, kakaóport, csipet sót, valamint az őrölt mandulát), és két részletben keverd a tojásos elegyhez.
  • A gél állagú ételfestékből nyomj egy keveset a tésztához, és kézimixerrel keverd egyenletesre a tésztát.
  • Öntsd a tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe, és egyengesd el a tészta felületét.
  • Az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt süsd készre.
  • Tedd félre hűlni: amikor kihűlt, a kiszúróval szaggasd ki belőle a szív alakú sütiket

 

Tipp: a megmaradt piros tésztát még véletlenül se dobd ki, könnyen készíthetsz belőle pohárkrémet vagy pl. cake pop-ot.

 

  1. Világos tészta
  • A vajat habosítsd ki a cukorral és a vaníliáscukorral, majd add hozzá egyesével a tojásokat.
  • Egy külön tálban keverd össze a szárazanyagokat (lisztet, sütőport, csipet sót, valamint a durvára vágott vagy őrölt mandulát), és két részletben keverd a tojásos elegyhez.
  • Béleld ki sütőpapírral a gyümölcskenyér forma belsejét, és tészta mintegy egyharmadát öntsd a forma aljába, és egyengesd el. Ezzel „ágyazol meg” a szívecske alakú sütiknek.
  • A piros szívecske alakú sütiket pakold szorosan egymás mellé a gyümölcskenyér forma aljára, majd öntsd le a maradék tésztával, és egyengesd el a tetejét.
  • Tedd előmelegített sütőbe, és mintegy 60 perc alatt süsd készre. Mindenképp végezz tűpróbát (és lehetőleg ne a közepébe szúrj, ahol a már eleve megsült szívecskék vannak), mert ennek a süteménynek jól át kell sülnie.
  • Amikor elkészült a sütemény, várd meg míg kihűl, majd borítsd ki a formából.

 

Tipp: Öntsd le csokoládéval az elkészült süteményt. Ehhez készen kapható étbevonót is használhatsz (pl.: a Dr. Oetker prémium étbevonóját), melyet csak zacskóstul fel kell melegíteni forró (75 fokos) vízben 7-8 percig, majd rácsorgatni a sütemény tetejére, és késsel elegyengetni.

Tedd egy éjszakára hűtőbe a süteményt, másnap tálalhatod is a szívecskés csodát! Ha elkészítetted, ne felejts el minket taggelni, hogy megoszthassuk mi is! (@trk.orsi és @pikrea @beakonya)

 

Instagram tippekért és egy szuper közösségért találkozzunk a blogon túl is:

további cikkek

700+ PERCNYI INGYENES
TUDÁSANYAG
A YOUTUBE-ON!

NE MARADJ LE SEMMIRŐL!

Iratkozz fel a hírlevelemre, és rögtön küldök neked egy ellenőrző listát 21 azonnal bevethető tippel, hogy követésre optimalizáld a profilod.

Ráadásul, feliratkozóként elsőként értesülhetsz az újdonságokról!

TALÁLKOZZUNK AZ INSTAGRAMON