Rendhagyó bejegyzéssel jelentkezem két Instagram tipp között: a közelgő Valentin-nap alkalmából YouTube csatornámon “instasütit” készítettünk Török Orsi gasztrobloggerrel (blog / IG), és közben sokat beszélgettünk gasztrobloggerségről, fenntarthatóságról, TV szereplésről, szponzorációkról és a jótékonykodásról is. A videó apropóját az adta, hogy a közösségi kommunikációban mindig érdemes a szezonalitásokra, aktualitásokra reflektálni: így az adásban mi egy nagyon mutatós Valentin-napi süteményt, egy szívecskét rejtő mandulás süteményt sütöttünk meg, miközben Orsit faggattam arról, hogyan vadászták le őt az Instagramról a nagysikerű The Great British Bake Off formátum hazai verziójába, az Ide süss
A Valentin-napi süteményt elkészítjük a videóban, de ha a szöveges recepteket preferálod, akkor ezeket a lépéseket kövesd:
Az elkészítéshez szükséges eszközök:
- szív alakú kiszúró (lehetőleg magas falút válassz)
- kisebb tepsi (25×35 cm méretűt használtam)
- gyümölcskenyér forma (25×11 méretűt használtam)
Bevásárláshoz összesített hozzávalólista:
- 320 g vaj
- 320g kristálycukor
- 2 csomag vaníliáscukor
- 300g finomliszt
- 25g őrölt és 95g durvára vágott mandula (vagy 120g őrölt mandula)
- só
- 7 tojás
- 2 zacskó sütőpor
- 2 tk kakaópor
- piros színű ételfesték
- opcionálisan mandulaaroma (nem zöld!)
- opcionálisan csokoládé vagy kész prémium étbevonó a leöntéshez
Ebből a piros tésztához szükséged lesz az alábbiakra:
- 100 g szobahőmérsékletű vaj
- 100 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 125 g finomliszt
- 25 g őrölt mandula
- 2 egész tojás
- 1 tk sütőpor
- 2 tk kakaópor
- egy csipet só
- opcionálisan 1 tk mandulaaroma (nem zöld!)
- gél állagú ételfesték
A világos tésztához szükséges mennyiség:
25×11 cm forma esetén:
- 220 g szobahőmérsékletű vaj
- 220g kristálycukor
- 1 zacskó vaníliáscukor
- 5 egész tojás
- 175g finomliszt
- 3/4 zacskó sütőpor (8g)
- 95g durvára vágott mandula (vagy őrölt mandula)
- 1 csipet só
- opcionálisan 1 tk mandulaaroma (nem zöld!)
20×11 cm forma esetén:
- 220 g szobahőmérsékletű vaj
- 220g kristálycukor
- 1 zacskó vaníliáscukor
- 5 egész tojás
- 175g finomliszt
- 3/4 zacskó sütőpor (8g)
- 95g durvára vágott mandula (vagy őrölt mandula)
- 1 csipet só
- opcionálisan 1 tk mandulaaroma (nem zöld!)
Elkészítés:
- Piros tészta
- Kapcsold be a sütőt 175 fokra, majd mérd ki a hozzávalókat a piros tésztához.
- A vajat habosítsd ki a cukorral és a vaníliáscukorral, majd add hozzá egyesével a tojásokat.
- Egy külön tálban keverd össze a szárazanyagokat (lisztet, sütőport, kakaóport, csipet sót, valamint az őrölt mandulát), és két részletben keverd a tojásos elegyhez.
- A gél állagú ételfestékből nyomj egy keveset a tésztához, és kézimixerrel keverd egyenletesre a tésztát.
- Öntsd a tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe, és egyengesd el a tészta felületét.
- Az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt süsd készre.
- Tedd félre hűlni: amikor kihűlt, a kiszúróval szaggasd ki belőle a szív alakú sütiket
Tipp: a megmaradt piros tésztát még véletlenül se dobd ki, könnyen készíthetsz belőle pohárkrémet vagy pl. cake pop-ot.
- Világos tészta
- A vajat habosítsd ki a cukorral és a vaníliáscukorral, majd add hozzá egyesével a tojásokat.
- Egy külön tálban keverd össze a szárazanyagokat (lisztet, sütőport, csipet sót, valamint a durvára vágott vagy őrölt mandulát), és két részletben keverd a tojásos elegyhez.
- Béleld ki sütőpapírral a gyümölcskenyér forma belsejét, és tészta mintegy egyharmadát öntsd a forma aljába, és egyengesd el. Ezzel „ágyazol meg” a szívecske alakú sütiknek.
- A piros szívecske alakú sütiket pakold szorosan egymás mellé a gyümölcskenyér forma aljára, majd öntsd le a maradék tésztával, és egyengesd el a tetejét.
- Tedd előmelegített sütőbe, és mintegy 60 perc alatt süsd készre. Mindenképp végezz tűpróbát (és lehetőleg ne a közepébe szúrj, ahol a már eleve megsült szívecskék vannak), mert ennek a süteménynek jól át kell sülnie.
- Amikor elkészült a sütemény, várd meg míg kihűl, majd borítsd ki a formából.
Tipp: Öntsd le csokoládéval az elkészült süteményt. Ehhez készen kapható étbevonót is használhatsz (pl.: a Dr. Oetker prémium étbevonóját), melyet csak zacskóstul fel kell melegíteni forró (75 fokos) vízben 7-8 percig, majd rácsorgatni a sütemény tetejére, és késsel elegyengetni.
Tedd egy éjszakára hűtőbe a süteményt, másnap tálalhatod is a szívecskés csodát! Ha elkészítetted, ne felejts el minket taggelni, hogy megoszthassuk mi is! (@trk.orsi és @pikrea @beakonya)